Marc van Dam

Informeel, open, vind weinig raar. Wars van zweverigheid. Benoem zaken graag zoals ze zijn. Denk vaak in essenties en concepten. Bedreven in brainstormen en ideeën uitwerken. Oplossingsgericht, oog voor mogelijkheden. Nieuwsgierig en van veel markten thuis. Life long learning.

Hou van: olijfbomen, blauw water en zon. Herfstlicht. Dik pak sneeuw. Bloeiende amandelbomen. Fietsen, bergwandelen en skiën. Muziek, kunst, industrieel ontwerp en architectuur. Koken, wijn, fijne mensen en humor.

Als ontwerper en docent van Getting in Control, vind ik het geweldig je de kennis en instrumenten aan te reiken waarmee je tot resultaten kunt komen die je zelf niet voor mogelijk had gehouden.

Ontstaan Getting in Control

Het ontstaan van Getting in Control is nauw verbonden met mijn persoonlijke geschiedenis. Nieuwsgierig? Lees verder.

Ik groeide op in een liefdeloos en, naar later bleek, ook nogal gestoord gezin. Ondanks de knauwen die ik in mijn jeugd had opgelopen, leek mijn leven zich redelijk normaal te ontwikkelen. Ik studeerde muziek en rechten, had leuke baantjes, had vrienden en vriendinnen en trainde fanatiek karate.

Rond mijn veertigste stond er een aardig eigen bedrijf, had ik een vaste relatie, ging ik geregeld op reis en had ik skiën ontdekt. Maar ik bleef geplaagd worden door een fundamentloos en machteloos levensgevoel. Het voelde alsof ‘het’ niet voor mij was weggelegd. Dort wo ich nicht bin, dort ist das Glück... Gesprekken hierover met vrienden, therapie, het had weinig resultaat.’

Zomer 2006, Sardinië. Op een snikhete dag, half lezend in Stephen Covey’s bestseller, zat ik onder een boom voor mij uit te mijmeren. Plotseling scheurde alles open. Ik overzag in één enkel moment, in volle glorie, waar ik nu stond en hoe ik hier gekomen was.

Hoe ik had nagelaten echte keuzes te maken. Nooit wezenlijk had nagedacht over wat ik wilde, wat werkelijk betekenis voor mij had. Maar ook de durf en de gereedschappen ontbeerde om grotere plannen daadwerkelijk te realiseren. Te vaak genoegen had genomen met middelmatigheid.

Ik besefte ook hoe weinig ‘kern’ ik eigenlijk voelde. Hoezeer in mijn jeugd mijn zelfbeeld, zelfvertrouwen en wilsontwikkeling stelselmatig waren ondermijnd. Waardoor ik niet geworden was wie ik zou kunnen zijn.

Ik was compleet ondersteboven en bleef dagenlang uit mijn doen. Ik kwam tot het inzicht dat ik alleen verder zou komen als ik dit helemaal als mijn probleem zou zien. En volledig de verantwoordelijkheid zou nemen voor het oplossen ervan.

Er doemde ook telkens een zinnetje in mijn hoofd op: ‘Je moet het willen en je moet het kunnen’. Maar wat valt er zoal te willen? En wat is ‘willen’ eigenlijk? Hoe maak je goede keuzes? Wat moet je weten en kunnen om je ideeën en wensen te realiseren? Wat houdt mij hierin tegen en hoe los ik dat op? Kan ik anders leren denken en voelen? Hoe verander ik mijn gedrag? En als ik van alles verander, ben ik dan nog wel ik? Mijn hoofd liep om van de vragen.

Het werd de kick-off van een ontdekkingstocht. Naar zelfinzicht. Naar ‘willen’ en naar ‘kunnen’. Naar wat in kern nodig is voor een echt bevredigend, zo je wilt ‘succesvol’, leven. Dat leidde al snel tot een uitgebreide interdisciplinaire studie, waarin ontelbare bevindingen, inzichten, methoden en strategieën van de groten der aarde de revue passeerden. Van psychologie en neurowetenschap tot voeding en gezondheid. Van filosofie en sociologie tot project- en timemanagement. Van financiële planning tot communicatie.

Het werden duizenden uren van lezen, kijken, luisteren en schrijven. Van zelfreflectie en bewustwording. Van grondig overdenken, uitproberen en structureren. Van het maken van een persoonlijk werkboek. Door de jaren heen ontstond er zo een levensveranderend arsenaal aan inzichten en instrumenten.

Gaandeweg begon ik daarmee ook anderen te helpen, met geregeld buitengewone resultaten. Ik besloot daarop de zaken verder uit te werken tot een gedegen programma. En zo werd een paar jaar later ‘Getting in Control’ geboren, mijn training in zelfmanagement. Te leren door iedereen met een goed verstand, de durf naar zichzelf te kijken en de bereidheid aan de slag te gaan. Maar dan in een fractie van de tijd die ik daarvoor nodig had.

Hoe staat het eigenlijk met je leven?

Echt peilen hoe je ervoor staat? In alle segmenten van je leven?
Zien waar je zaken kunt optimaliseren en hoe?
Doe het GiC Assessment en je wordt wijzer!

Deze website gebruikt cookies

Door op OK te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Meer over cookies in de privacyverklaring.